Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Kuželkáři SKK Jičín vybojovali 1.ligu!

13. 4. 2015 | Muži A | 22. kolo |

Až poslední dvaadvacáté kolo rozhodlo o vítězi letošní 2.kuželkářská liga mužů. Na dálku sváděla boj o prvenství družstva SDS Sadská a SKK Jičín. Sadská hrála již dopoledne v Rokycanech a vítězstvím 6:2 vyvinula tlak na hráče SKK Jičín, kteří museli proti třetímu celku tabulky Lokomotivě Tábor zvítězit.

Opět velmi pěkně zaplněné hlediště kuželny V lipách vidělo impozantní vstup Jičína do zápasu. Dvojice Jan Bína a Jiří Drábek excelentními prvními drahami dokonale sebralo Jihočechům vítr z plachet, když společnými silami nahrála více jak 320 bodů a náskok téměř padesát kuželek! Další dráhy již byly vyrovnanější, ale vedení 2:0 si dobře hrající Bína 599-577 i Drábek 584-546 vzít nenechali. V prostřední části zůstali hosté za očekáváním, naopak domácím, za mohutného povzbuzování publika, hráli vyrovnaně. Ladislav Beránek 573-544 i Josef Vejvara 570-531 navyšují po přesvědčivých výhrách vedení SKK Jičín již na 4:0 a v tu chvíli je splnění postupového snu velmi blízko. Do koncovky nastupují za domácí Pavel Kaan s Jaroslavem Soukupem a opět předvádějí skvělý nástup do závěrečné části hry. Jičín má otěže utkání pevně v rukou a na závěrečných šedesát hodů pouští Kaan se Soukupem do hry další členy osmičlenného kádru Lukáše Vika a Romana Bureše! Již po další dráze propuká obrovská radost domácích, když pátý dílčí bod získává Roman Bureš! Celá střídačka se okamžitě převléká do triček „Vítěz 2.ligy“ a užívá si bezprostřední pocity vítězů. Lukáš Vik sice nakonec nedokáže těsně o 4 kuželky uhájit náskok proti Ladislavu Takáčovi. Roman Bureš však skvěle rozehranou partii od Jaroslava Soukupa (314) dotahuje k magické šestistovce a korunuje tak postupové vítězství 7:1 parádním náhozem 607 shozených kuželek!

Muži SKK Jičín si tak podruhé v historii zahrají nejvyšší kuželkářskou soutěž, když se stávají vítězi 2.ligy. Poslední a jediný ročník mezi elitou se datuje do sezóny 1958/59! Věřme, že tentokráte se 1.ligu podrží udržet déle. Bude to však obrovsky těžké.

Mezi klíčové faktory úspěchu patří letošní vyrovnanost týmu s minimem individuálních výpadků. Za tím stojí získané sebevědomí a zkušenosti z předchozích ligových sezón a dokonalé využití domácích drah. Přestože kuželna patří mezi nejpadavější v republice, opět pro ní z pohledu domácích hráčů platí známé „můj dům - můj hrad“, a ten zůstal letos nedobit! Po celou sezónu se pak navíc tým mohl spolehnout na špičkové výkony dorosteneckého reprezentanta Honzy Bíny, který se stal nejúspěšnějším jednotlivcem ligy dle získaných bodů, když zvítězil v devatenácti z dvaadvaceti duelů ke kterým nastoupil. Druhá příčka mu pak patří v pořadí dle průměru, kde dosáhl na vynikajících 587,8 kuželky na utkání. Tradiční opory A týmu mužů SKK Jičín Jaroslava Soukupa, který měl vynikající sezónu, Josefa Vejvaru, Lukáše Vika, Romana Bureše, skvěle doplnili Jiří Drábek po návratu z hostování v Rokytnici a individuálních úspěších mezi juniory daleko sebevědomější a jistější a Pavel Kaan, který po loňském půlročním hostování přešel do Jičína na přestup z KK Hvězda Trnovany, výborně do týmu zapadl, získal opět obrovskou chuť a touhu po úspěchu, která se odrazila i ve vynikajících výkonech. Pro jaro navíc posílil tým Ladislav Beránek, několikanásobný mistr ČR s celkem Náchoda, čímž ještě více vzrostla zdravá konkurence v týmu, ale také přibyly do vypjatých situací obrovské zkušenosti. To a mnohem více byl ten správně namíchaný postupový koktejl.