Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Kuželkáři SKK Jičín v rekordu kuželny zdolali mistra z Rokycan!

10. 4. 2016 | Muži A | 22. kolo |

Nejvyšší kuželkářská soutěž mužů o víkendu posledním dějstvím uzavřela svůj letošní ročník. O zisku titulu padlo rozhodnutí již dříve, že na stříbro dosáhnou hráči Sokola Luhačovice se vědělo od minulého týdne, a tak se řešila poslední medailová hádanka. Slavoj Praha, který figuroval na čtvrtém místě hostil třetí v pořadí SKK Vrchlabí s dvojicí jičínský kuželkářů Jiřím Vejvarou a Zdeňkem Říhou.

Vrchlabí vedlo v polovině zápasu o 43 kuželek i díky výhře Jirky Vejvary 589-551 a přestože nebylo v duelu favoritem, přiblížilo se historickému úspěchu. Výpadek Michala Rolfa na poslední dráze (111) druhé třetiny zápasu, však pomohl Slavoji přiblížit se na pouhých 14 kuželek. 60 hodů před koncem dělily oba celky pouhé 3 kuželky. Bitva gradovala. Zdeněk Říha s Davidem Hoblem nakonec náporu domácích neodolali. Přes prohru 2:6 je čtvrtá příčka Vrchlabí v konečné tabulce jeho historickým maximem!

Ale pojďme do Jičína, který se s prvoligovou sezónou loučil svátečním utkáním proti mistru Ćeské Republiky SKK Rokycany. Hosté jsou držiteli rekordu kuželny v Jičíně na 4x120 hodů, když loni v pohárovém utkání jejich celý kvartet dokázal pokořit hranici šesti set bodů! Očekávaly se tak špičkové výkony a možná i prolomení historické hranice 3600 shozených kuželek.

A opět skvěle zaplněná kuželna měla na co koukat. K překvapení všech ale od samého úvodu měli mírnou převahu domácí! Josef Vejvara se skvěle držel rekordmana kuželny Michala Pytlíka (678) a po skvělé úvodní šedesátce vedl 318-304! Jirka Drábek pak na Pevlem Honsou 313-295! Michal Pytlík nakonec během poslední třicítky Vejvarovi unikl a připsal si vítězství 618-595. Jirka Drábek ale pokračoval ve skvělém představení až do konce a po dalších parádních drahách 174 a 147 se mu počítadlo zastavilo až na skvělé hodnotě 634 poražených kuželek. Stav utkání tak 1:1 a Jičín vede o 26 kuželek.

Také nástup do druhé třetiny zápasu vychází lépe Jičínu! Jan Bína si připisuje úvodní dráhu 163-150 proti Janu Endštovi a Pavel Kaan 146-134 proti Štěpánu Šreiberovi. Jičín tak vede již o 51 kuželek! Šreiber v dalším průběhu využívá výpadku Pavla Kaana na třetí dráze a získává pro hosty druhý bod za výhru 598-549. Jičín si však upevňuje vedení zásluhou fantasticky hrajícího Jana Bíny. Ten díky excelentní druhé šedesátce 178+162 vylepšuje svůj doposud nejlepší prvoligový výkon na 651 poražených kuželek. Vyrovnává skóre na 2:2 a Jičín má k dobru před koncovkou 54 kuželek. Publikum stále očekává okamžik, který zlomí vývoj zápasu na stranu favorita. Jelikož v dresu Rokycan vstupuje do koncovky jeden z nejúspěšnějších reprezentantů novodobé éry českých kuželek Roman Pytlík, dá se očekávat, že to přijde nyní. Proti je však Lukáš Vik. Vedení 308-288 po úvodní šedesátce v koncovce nejen uhájí, ale díky nejlepší dorážce v utkání a závěrečné dráze 173 nakonec dokonce zvýrazní na 620-575 a získává tak své nejcennější vítězství! Jičín tak nemusí mrzet ani prohra Jardy Soukupa, který se protrápil dorážkou k výsledku 538-597. Jičín poráží mistra ligy 5:3 o 40 kuželek v nejlepším výkonu kola a novém rekordu kuželny 3587. Stávající maximum se podařilo překonat o 4 kuželky!

Skvělá tečka za úspěšnou sezónou, ve které Jičín jako nováček mezi elitou dokázal získat devět výher a skalpy nejen mistra z Rokycan, ale i bronzového Slavoje. Především si však dokázal, že tato sestav má potenciál měřit se s nejlepšími a vybudovat si respekt soupeřů. Devátá příčka s odstupem pouhých tří bodů na horní polovinu tabulky ukazuje, že družstvo dokázalo být zdatným soupeřem svým protivníkům. Chybějící zkušenosti v porovnání s nejlepšími celky ČR přitom ještě připravily tým o další bodové zisky v mnoha vyrovnaných bitvách, především v domácím prostředí. Zde je jistě prostor pro zlepšení do příštího ročníku. Co je důležité, že tým skvěle zvládl všechny důležitá záchranářská utkání s celky, které nakonec skončily v tabulce za ním. Z těchto šesti utkání ani jednou nezůstal na štítě!

Nyní bude celá kuželkářská obec očekávat, zda se zrealizuje pro příští rok vize společné Česko-slovenské Interligy, kam by mělo postoupit šest nejlepších celků z každé země. To by samozřejmě znamenalo postupy do vyšších soutěží nejen pro vítěze dalších lig, divize až po krajské přebory, ale i další celky z druhých případně třetích míst. Nechme se překvapit.