Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Kuželna v Lipách hostila mistrovství ČR dorostenek

21. 6. 2014 | Ostatní | MČR dorostenky |

Do Jičína zavítalo v uplynulém víkendu 36 nejlepších dorostenek, které si vybojovaly právo účasti na dvoudenním mistrovství republiky. Bohužel mezi nimi chyběly hráčky SKK Jičín, ale i tak bylo oba dny na co koukat. V sobotu se konala soutěž na 120 HS, 16 nejlepších hráček se utkalo v neděli v atraktivní disciplíne sprint na 2x20 HS. Jičínská kuželna patří po letních úpravách k nejpadavějším v republice, a tak pořadatelé očekávaly i útok na dorostenecké rekordy.

V sobotu byla plně obsazená kuželna svědky mnoha skvělých výsledků. Po každé čtveřici hráček se měnily pořadí na medailových příčkách a postupem času nastala také pěkná tlačenice o 16. postupové místo do nedělního sprintu. Největší favoritkou byla Natálie Topičová z Valašského Meziříčí. Té jičínská dráhy mimořádně sedí, v minulé sezoně tu dokonce výkonem 620 v lize žen vytvořila český dorostenecký rekord. Ten atakovala i v sobotu a výborným výkonem 612 kuželek nedala svým soupeřkám šanci! Zcela poprávu tak získala zlatou medaili. Stříbrnou medaili si především díky nejlepšímu výkonu v plných (411!) zasloužila Jitka Šimková z Podlužanu Prušánky. Jména na třetím místě se střídala opravdu po každém náhozu. Nejdříve se na ní vyšvihla teprve 15ti letá Simona Černušková ze Sezimova Ústí díky výkonu 568 kuželek (k čemuž jí pomohla i málokdy vídaná série pěti hodových devítek v řadě!). Hned v následujícím náhozu jí ale překonala Dominika Vinklarová z Hranic – 575! Až v poslední čtveřici hráček a to dokonce až posledním hodem (osmičkou) jí bronzovou meadili vyfoukla Hana Stehlíková ze Zlína – 576 kuželek! Ještě vyrovnanější byl boj o postupovou šestnáctku. Hráčky na 14. až 18. místě dělila jedna jediná kuželka! Se štěstím tedy tak postoupily 14. Denisa Pytlíková 549 (Rokycany) a jen díky o dvě kuželky lepší dorážce se z postupu radovala i 16. Tereza Štursová 548 (TJ Lomnice).

A právě tyto dvě hráčky byly hlavními postavami v nedělním sprintu! Štursová se v osmifinále utkala s jasnou favoritkou Topičovou a všem divákům ukázala, v čem spočívá kouzlo sprintu. Dorážku začala třemi hodovými devítkami za sebou, což jí namotivovalo i na zbytek hry a Topičovou porazila s velkým přehledem 2:0! V osmifinále se se soutěží rozloučily i obě další medailistky ze soboty. Šimková vypadla s bohumínskou Bogdanowiczovou a Stehlíková až ve druhém sudden victory (rozhoz na tři hody do plných, který nastává při rovnosti bodů 1:1) s Pytlíkovou!

Ve čtvrfinále předvedla perfektní výkon Pytlíková, která součtem 212 kuželek vytvořila nový dorostenecký rekord (dosud 200 kuželek)! Vrcholem nedělního dne byly semifinálové souboje. Všechny čtyči hráčky předvedly výkony 200 kuželek a více, tedy nad hranici v ten okamžik již bývalého čekého rekordu! A obě semifinále se rozhodovaly až v sudden victory! Čtvrtá ze soboty Vinklarová se utkala se Štursovou a v rozhozu měla pevnější nervy – 18:11. Nejkvalitnější souboj byl ale k vidění na vedlejších drahách. Jihlavská Šárová sice předvedla v součtu skvělých 210 kuželek, ale Pytlíková dokázala ještě o další kuželku vylepšit svůj nový rekord a porazila celkem 213 kuželek! Nicméně ve sprintu nerozhoduje součet, ale poměr drah, a tam byl stav 1:1! Pytlíková ale měla pevnější ruku i v rozhozu a postoupila do finále díky výhře 18:15.

V souboji o třetí místo došly síly Šárové a bronzovou medaili tak získala Štursová. Medaile by si ale jistě zasloužily obě dvě. Stejně tak finále již bylo jednoznačnou záležitostí. Zatímco Vinklarová nedokázala zopakovat předešlé dobré výkony, Pytlíková předvedla další skvělou hru – 206 kuželek! Zcela zaslouženě se tak mohla radovat za zlaté medaile, když třemi ze čtyř náhozů pokořila stávající rekord v této disciplíně!

Oba dva soutěžní dny proběhly ve skvělé atmosféře. Organizaci jak celého mistrovství, tak i skvělou připravenost drah ocenil i zástupce ČKA Zdeněk Jaroš. Pořadatelé pak mohli šťastným medailistkám předat poháry a medaile, a navrch je za prožité nervy odměnili krásnými dorty, které upekly studentky Střední gastronomické školy v Nové Pace.

Kompletní výsledky MČR jednotlivců 2014 naleznete na http://www.kuzelky.cz/clanek.php?id=2091.