Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Jan Bína míří do nejlepší ligy světa!

10. 5. 2016 | Ostatní |

– Skvělé výkony Jana Bíny z SKK Jičín na domácí i mezinárodní scéně v posledních dvou letech nezůstaly bez povšimnutí ani mezi kuželkářskými „agenty“.

Mladý kuželkář z Jičína, měl nabídky na angažmá v nejvyšší seniorské soutěži již před dvěma roky, kdy se ještě v Jičíně nehrála nejvyšší mužská soutěž. Po loňských úspěších na MČR dorostu a poté mistrovství světa s reprezentací pomohl letos zachránit Jičín v 1.lize a výrazně na sebe upozornil i v individuálních statistikách. Prvním rokem jako junior před pár dny získal další dvě medaile na MČR a nyní se bude s reprezentací, jejímž je již stálým stavebním kamenem, usilovat o úspěch na Mistrovství světa. Vzhledem ke stálému výkonnostnímu růstu, tak kromě nabídek z předních českých celků, přišla před pár dny výzva která se neodmítá. Českého juniorského reprezentanta kontaktovali zástupci pátého celku nejvyšší německé soutěže Donauperle Straubing! A jelikož Bundesliga v zemi našich západních sousedů je nejkvalitnější ligou světa, nabraly události rychlý spád. Jak se chystaný transfer rodil a jaká jsou očekávání a dojmy nám přiblíží sám Jan Bína:

Honzo prosím tě než přejdeme k otázkám o samotném angažmá v Donauperle Straubing, chtěl jsem se zeptat zda li jsi letos měl více nabídek ať již z ČR, nebo zahraničí?
„Ano, pár nabídek mi přišlo no…. Například Česká Třebová, která letos postoupila do 1. ligy. Prvoligové Valašské Meziříčí, nebo z Vrchlabí, které hraje 1.ligu a postoupilo do plánované Česko-Slovenské Interligy. Jelikož Interliga mě moc neláká a 1. ligu můžu hrát v Jičíně s klukama, s kterýma jsme si to vykouleli :), chtěl jsem ještě zůstat v Jičíně, ale …..“

Proč jsi se rozhodl pro Donauperle Straubing?:
„Je to tým hrající nejvyšší Německou ligu a myslím, že můžu v klidu říct, že se jedná o nejlepší kuželkářskou ligu světa a taková nabídka se neodmítá.“

Jak probíhaly „námluvy“? „Zhruba v polovině dubna mi zavolal Radek Hejhal jestli bych neměl zájem….., no a před pár dny jsem se tam byl už podívat. A nyní jsme prakticky domluveni. Absolvoval jsem trénink abych se ukázal jak hraju. Zástupce Straubingu samozřejmě zajímalo především, jak na tom jsem stylově.

Musel jsi absoulovat nějaký kontrolní start či testy před tvým novým angažmá?
Absouloval jsem trénink abych se ukázal jak hraju. Zástupce Straubingu samozřejmě zajímalo především, jak na tom jsem stylově. Hráli jsme společně s Radkem Hejhalem, který mi, jako velice zkušený hráč, který má navíc v Německu výborné jméno, na cestě k novému angažmá pomáhá.

Je již připraven či podepsán transfer? Případně kdy bude?:
„Na všem se už pracuje, v blízké době bude vše vyřešené.“

Co výš o kádru Straubingu?
No, hrají v něm dva Češi, což je docela povzbudivé. Jinak o kádru nevím nic moc

Jaký dojem na tebe udělalo oddílové zázemí, dráhy atd.?
Zázemí je tam úplně super, kuželna pěkná a padavá. Jedná se o šestidráhu a co je opravdu zajímavé, že je složená od různých firem, to opravdu nebývá zyvkem.

S jakými ambicemi tam odcházíš ty?
Chtěl bych si tam vylepšit svoje maximum a pomoci týmu dosáhnout na medaile..

Co se od tebe očekává ze strany Straubingu?
Myslím, že se ode mě očekávají nějaké ty pořádné výkony… (úsměv)

Jak moc bude náročné cestování? Jak často s kým, kam, jak to může ovlivnit výkony?
Tak člověk cestuje i po naší republice, takže v tom problém nevidím. V sezóně budeme jezdit každý víkend s klukama co tam hrají s Radkem a s Michalem. (Radek Hejhal a Michal Jirouš – oba reprezentanti ČR)

Jak se znáš s již zmíněními dvěma Čechy v týmu? Případně hrají ve Straubingu ještě i jiní cizinci. „Znám se s nimi, ale doposud většinou jen od vidění... , ale to se určitě změní. Pokud vím tak žádní další cizinci v kádru nejsou .“

Jak se budeš připravovat na další sezónu? Změní se něco v tvé přípravě a především trénincích? „Pokusím se ještě vylepšit svoji fyzickou zdatnost, jinak treninky asi nechám stejné.“

Honzo děkuji za rozhovor. Zároveň přeji ať se tobě i celému tvému týmu daří a hlavně skvělou formu v nastávajících týdnech, podpořenou nějakým tím úspěchem v reprezentačním dresu na Mistrovství světa!


Češi v nejlepší kuželkářské lize světa

V nejprestižnější lize světa 1. německé bundeslize hráli v této sezóně čtyři čeští hráči. Hodně blízko titulu byl letos Miroslav Jelínek s Victorií Bamberk, ale nakonec se musel spokojit se stříbrem za vítězným celkem Zerbstu. Jaroslav Hažva výrazně dopomohl Staffelsteinu k bronzu o bod před Schwabsbergem. A konečně Radek Hejhal (sedmý nejlepší hráč ligy s impozantním průměrem 632,9) a Michal Jirouš výrazně přispěly k pátému místu Straubingu. Do této elitní společnosti by nyní měl vstoupit i Jan Bína z SKK Jičín.




Kuželkářská vizitka - Jan Bína (SKK Jičín)

2016

MČR Juniorů kombinace 2.místo
MČR Juniorů 120 HS 3.místo

2015

MS Dorostu s týmem ĆR 3.místo
MČR Dorostu kombinace 2.místo
MČR smíšené dvojce OPEN 2.místo

2014

SP kombinace 2.místo