Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Lenka Hrdinová veze stříbro z juniorského mistrovství světa v kuželkách

2. 6. 2008 | Reprezentace | MS Zadar | J. Kapucián

Po celý předchozí týden probíhalo v chorvatském Zadaru juniorské MS v kuželkách, které velice zajímalo i příznivce jičínských kuželek. Po výborných výkonech v jarní části nejvyšší soutěže žen i na reprezentačních srazech a ziskem bronzové medaile na mistrovství republiky si účast zajistila i opora týmu SKK Jičín Lenka Hrdinová. Té se dostalo velké důvěry od trenérky v soutěži družstev, kde byla nominována do základní sestavy na post závěrečné hráčky, kde jsou potřeba dvojnásob pevné nervy. V týmové soutěži juniorek doufali čeští příznivci v zisk medaile a svým svěřenkyním věřila i trenérka Smrčková. Děvčata v pečlivě naplánované sestavě měla jasně rozdané úlohy. Ostřílené Hanka Wiedermannová s Anetou Cvejnovou musely turnaj dobře rozjet. Na třetí pozici dostala šanci debutantka MS Jana Račková. Jelikož na čtvrté pozici se většinou tyto turnaje rozhodují, dostala zde prostor naše nejzkušenější hráčka Lucie Vaverková. Dravé mládí a drzost Zuzky Musilové, to byly trumfy pro předposlední post. A nevděčná role dotahováka zůstala na Lence Hrdinové. Taková byla představa. A jak probíhala samotná soutěž?

Hanka Wiedermannová se dlouho nemohla dostat do zápasu, dokonce se v hledišti špitalo o střídání, které by česká děvčata dostalo do přinejmenším prekérní situace. Hanka se ale dokázala zlepšit drahou, na které porazila perfektních 178, a nakonec z toho bylo průběžné 2. místo za 571. Anetě Cvejnové vydržel úsměv na tváři i ve chvílích, kdy se jí dvakrát nedařilo, a nakonec se díky drtivé poslední dorážce výkonově hodně přiblížila Hance (566). Jana Račková pak téměř flegmaticky vysekla do té doby druhý nejlepší výkon dne (575), a jelikož Slovinkám nezahrála podle představ Barbara Fidel (599), dělilo obě družstva pouhých 10 kuželek s velice příjemným náskokem na zbytek světa.

Na dalším postu navíc v českém dresu nastoupila Lucie Vaverková a český tým se tak chtěl dostat dokonce do čela celé soutěže. Vaverkové se však nedařilo podle představ, a když to navíc naši jedinou legionářku v týmu "okrádalo", kde mohlo, pak konečných 568 bylo spíše úspěchem. Naše děvčata stále držela druhou příčku. Zuzana Musilová nastoupila hned v další rundě a vypadalo to, že jí kuželna sedí. Další dráhy už jí nevyšly tak pěkně a musela se nakonec spokojit s výkonem 555 bodů.

Lenka Hrdinová již před startem věděla, že na Srbky (byly po celou dobu na bronzové příčce), a tím pádem k uhájení stříbrné pozice potřebuje přehodit 535 kuželek. Pokud by chtěly Češky pomýšlet na zlato, musela by navíc porazit poslední Slovinku o 40 dřev. To se ukázalo jako nereálné, neboť Nada Savic dovedla favoritky číslo jedna ke zlatu výborným výkonem 598 bodů. Náskok na tým Srbska však hráčka SKK Jičín vyrovnanou a jistou hrou (jediný újezd) hájila naprosto bezpečně a již 10 hodů před koncem své disciplíny mohla vypuknout stříbrná radost českého týmu. Hrdinová přispěla ke kolektivnímu výkonu celého týmu parádními 561 body.

Nadšení české výpravy neznalo mezí. Bezprostředně po vyhlášení výkonů hráček poslední rundy propukla oslava stříbra. Na řadu přišlo tradiční poskakující kolečko, objímání, gratulace a foto s vlajkou přímo na dráze. Při slavnostním vyhlášení děvčata doslova zářila v porovnání se Slovinkami, na kterých bylo vidět, že se zlatem počítaly už před mistrovstvím.