Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Mistrovství ČR v kuželkách 2013

8. 5. 2013 | Ostatní | Mistrovství ČR |

Ve dnech 4.–5. května 2013 proběhla kuželkářská mistrovství České republiky jednotlivců ve všech kategoriích. SKK Jičín reprezentovalo hned osm hráčů, kteří si proklestili cestu okresními a krajkými mistrovstvími. V kategorii žen Martina Hrdinová a Lenka Tomášková, v mužích Pavel Kříž, v seniorkách Marie Kolářová a Alena Šedivá, v juniorkách Michaela Nožičková a Nela Pristandová a v dorostencích Jan Bína. Osm účastí proměnili jičínsští kuželkáři v jednu medaili a šest postupů do finálových bojů! Kompletní výsledky naleznete zde: http://www.kuzelky.cz/clanek.php?id=1903

V Podbořanech mezi seniorkami byla nejlepší v kombinaci i ve finále spořická Miriam Nocarová (1102, 565) a získala tak oba tituly! S nadějemi na přední umístění však vzhlíželi k této kategorii také příznivci SKK Jičín, vždyť Jičín měl mezi elitou hned dvojnásobné zastoupení. Alena Šedivá patří k hráčkám, které mají s Mistrovstvím ČR nejednu zkušenost a po loňském překvapivém zisku stříbrné medaile mohla překvapit i letos. Do finále si proklestila cestu díky 511 poraženým kuželkám. Ve finále se zlepšila o dvě kuželky na 513 bodů a vyrovnané výkony jí zajistily sedmnáctou příčku v kombinaci a čtrnáctou ve finále. Marie Kolářová vstupovala do finále z desáté pozice po lehce nadprůměrném výkonu 529 bodů, při kterém shodila 353 kuželek do plných a 176 v dorážce, kde jí mrzelo hned sedm újezdů. Svou formu však dokázala načasovat dokonale. Ve finále, kde si větší část soupeřek pohoršila dokázala prodat svoje ligové zkušenosti a především díky výrazně zlepšeným plným 374 oproti kvalifikaci a se shodnou dorážkou 176 dokráčela až k parádním 550 shozeným kuželkám! S napětím tak očekávala jak si povedou po kvalifikaci nejlepší soupeřky v dalších dvou náhozech. K milému překvapení jí dokázaly přehrát pouze Miriam Nocarová 565 a Ivana Zíková 561 a tak mohla propuknout jičínská bronzová medailová radost. Pro hráčku SKK Jičín to je již třetí medaile z individuálního Mistrovství České republiky, po stříbru z roku 2011 a bronzu 2007! V kombinaci za 1079 bodů se navíc posunula na vynikající pátou příčku.

V Zábřehu využila výhodu domácího prostředí Olga Bučková. Za výkon 1181 poražených kuželek získala titul v kombinaci. A ve finále opět zaválela, když výkonem 611 získala svůj druhý titul. Byla to jediná šestistovka v obou hracích dnech. Jičín měl hned dvojnásobné zastoupení v podobě Lenky Tomáškové a Martiny Hrdinové. Obě dvě zástupkyně SKK Jičín dokázaly v silné konkurenci postoupit do finálové čtyřiadvacítky, když je dělilo pouhých 11 kuželek. Lenka Tomášková dokázala v kvalifikaci předvést velice pěkné plné 373 a k tomu 176 v dorážce. Součet 549 bodů jí zařadil na šestnáctou pozici. Ve finále jí však došly síly a nevydařené plné 329 její výkon srazily na 523 bodů a to znamenalo konečnou 21.příčku v kombinaci 1072 i finále. Již samotná finálová účast je však pro hráčku druholigového SKK Jičín B cenným úspěchem. Ze zástupců našeho okresu, ale i kraje byla nejlepší dle očekávání Martina Hrdinová. Přední hráčka ligy si připsala další umístění v elitní desítce na domácím šampionátu. Letos jí vyrovnané kvalitní výkony 561 a 554 bodů přisoudily devátou příčku v kombinaci (1115) a ve finále pak obsadila Martina desátou příčku. Medaile byly letos opravdu vysoko.

Po dlouhých letech měl Jičín také svého zástupce v elitní kategorii mužů. Pavlu Křížovi se podle jeho slov herně nedařilo a konečných 544 bodů v plejádě reprezentantů a předních prvoligových hráčů znamenalo pro stupce třetiligové rezervy SKK Jičín jednačtyřicáté místo.

Mezi juniorkami se dařilo Nele Pristandová. Na přerovské šestidráze předvedla v kvalifikaci nejvyšší výkon 640 kuželek velenická Renáta Navrkalová. Ve finále však hodně polevila, a tak skončila v kombinaci „až“ druhá před Vlastou Kohoutovou, která zahrála vyrovnaněji (615 + 574). Finále pak ovládla valmezačka Markéta Jandíková (626), která si odvezla titul mistryně republiky. V kvalifikaci dokázala Nela Pristandová předvést vynikající dorážku 211 a k tomu 346 do plných, tedy celkem velice vydařených 557 bodů. Ve finále je o kuželku méně, čímž obsadila sedmou příčku a v kombinaci se posunula díky 1113 bodům na skvělé šesté místo! Druhá jičínská hráčka Michaela Nožičková předvedla solidních 530 kuželek, ale bohužel obsadila v kvalifikaci 19., tedy první nepostupové místo.

Kuželkářské mistrovství České republiky dorostenců hostila čtyřdráha SKK Náchod. Tu zná velmi dobře také reprezentant České Republiky a velká naděje jičínských kuželek Jan Bína. To mu společně s nominací na Mistrovství Světa dorostu dodalo sebevědomí, které se snažil přetavit v jeden z cenných kovů. Roli jednoho z medailových aspirantů zvládl dobře a po většinu svého startu předváděl výbornou hru. Fantastická byla dráha č.1. 163 bodů, solidní dvojka se 138 body. Velká škoda jediného zaváhání na třetí dráze, pouze 124 bodů. Čtyřka však opět excelentní 152! Celkem tedy parádních 577 bodů. Stejně jako Ladislav Urban z Karlových Varů. Dorážka mezi těmito borci v rozdílu jediné kuželky 193-194 a právě ta rozhodla o bronzové medaili pro západočeského kuželkáře za stříbrným Hendrychem z Opavy 590 a zlatým Peškem z Liberce 594. Tedy obrovská smůla pro zástupce SKK Jičín, který se musí spokojit přes velmi vydařenou hru s nepopulární „bramborovou“ pozicí. Přesto je předvedený výkon potvrzením výborné sezóny a oprávněností nominace na světový šampionát, kde doufejme forma vydrží a přikloní se i potřebné štěstíčko. Čtvrtým místem se hráč SKK Jičín nominoval do nedělního sprintu, ve kterém se představilo šestnáct nejúspěšnějších ze soboty. Ve sprintu vyhrál Bína v osmifinále po vyrovnaných drahách 1:1 v náhlé smrti 18:11 nad Lukáš Podéšťem, ale ve čtvrtfinále podlehl 0:2 v sobotu pátému Martinu Myškovi.