Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Jan Bína vylepšil během oddílových přeborů jičínské historické maximum na fantastických 671 kuželek!

7. 1. 2016 | Ostatní | Oddílové přebory |

V tradičním termínu mezi svátky sehráli kuželkáři SKK Jičín oddílové přebory všech kategorií. Dle obvyklého scénáře se hrála nejprve kvalifikace na 120HS, ze které postoupilo dvanáct nejlepších mužů a osmička nejúspěšnějších žen do finále, kde se hrála druhá stodvacítka a o konečném pořadí rozhodl součet z obou dní.

V síti kvalifikace uvízl překvapivě Jaroslav Soukup z A týmu a hned trio hráčů divizní rezervy SKK Jičín. Co naopak dopadlo dle předpokladů, byl vítěz kvalifikace, kterým se stal Jan Bína. Ale v jakém stylu, to vyrazilo dech všem přítomný. Český juniorský reprezentant opět posunul své osobní maximum a historické maximum, které kdy dosáhl hráč SKK Jičín na 120HS, a to na neskutečných 671 poražených kuželek! Tímto mimořádným výkonem si vzal zpět rekord kuželny domácích, který mu loni, rovněž při přeborech, vzal Pavel Kaan (659).

A co přineslo finále? Překvapivým faktem je jistě pouze trojnásobná účast hráčů ze sedmičlenné prvoligové sestavy v elitní osmičce konečného pořadí! Před většinu A týmu se dostal nejlepší z neregistrovaných hráčů oddílů Alexander Řehořek, celkově osmý za parádních 1130. Pro mnohé je ještě větším překvapením skvělá sedmá příčka Františka Černého 1139 hrajícího za déčko SKK. Černý však jen potvrdil svůj velký výkonnostní vzestup a dobré výkony při výpomocích za C i B tým. Krásnou bitvu o post nejlepšího hráče z C týmu svedli Jirkové Čapek a Kapucián, které nakonec vyrovnané výkony nad 570 bodů jak v kvalifikaci, tak ve finále, vynesli na šesté a páté místo absolutního pořadí a stupně vítězů ve svých kategoriích. Čapek bere bronz mezi seniory a Kapucián stříbro mezi muži, když lepší byl jen Jiří Drábek, který nastoupil již v elitní čtveřici po kvalifikaci. Tento kvartet nabídl zaplněné kuželně nádhernou podívanou. Po 60. hodech se Bína dostal opět nad hranici 330 shozených kuželek, Pavel Kaan nad 320 a Jirka Drábek měl na ukazateli 317! Fantastická kuželkářská podívaná. V druhé půli již tomuto trojlístku lehce došel dech, ale přesto Bína končí 642! Pavel Kaan 600 a přestože se po většinu finále držel na stříbrné příčce, tak nakonec si Pavel Louda vydařeným závěrem 597 udržel, o 4 kuželky, stříbrnou příčku absolutně i titul mezi seniory nad 50 let. Jirka Drábek si po pěkných vyrovnaných výkonech 590 a 595 bodů vybojoval tirul mezi muži.

Pokud mezi muži bylo o vítězi rozhodnuto od samého začátku, tak mezi ženami se rozhodovalo až v posledních hodech! V absolutním pořadí dominovala dvojnásobná dorostenecká mistryně světa Nikola Portyšová, která se ve finále zaskvěla skvělou hrou z čehož rezultovalo 619 poražených kuželek a v součtu s kvalifikací 1183. Mezi ženami svedly nádhernou bitvu, která zaujala zaplněnou kuželnu Marie Říhová s Martinou Hrdinovou. V kvalifikaci dosáhly naprosto shodného náhozu 587 bodů! Ve finále začala lehce lépe favorizovaná Hrdinová, ale před závěrečnou drahou měly opět obě hráčky na svém kontě naprosto stejný součet! Až koncovka a v ní 9 kuželek rozhodla o těsné výhře Říhové.