Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Kuželkářky dosáhly historického úspěchu

19. 4. 2005 | Ženy A | 22. kolo | J. Kapucián

Bronzové jičínské medailistkyV sobotu se konal na jičínské kuželně velký svátek. V posledním utkání sezóny se zde utkaly domácí ženy, které jako nováček soutěže dokázaly vybojovat historické bronzové medaile, s desetinásobným mistrem ČR v řadě, pražskou Slávií. Náboj, koncentrace a touha po vítězství už mohly být do určité míry ovlivněny tím, že je o všem rozhodnuto, ale většina kuželkářského národa s napětím očekávala, jak si Slavia povede na doposud nedobité kuželně Jičína. Kapitánka domácích Martina Hrdinová sice prohrála se Šárkou Markovou první dráhu, na té druhé však následoval mimořádný výkon – 140(!) a to hostující hráčku zlomilo. Hrdiná nakonec zvítězila 3:1 výrazným rozdílem 500-460. Kvalitně začala Marcela Kolářová a nadělila Růženě Smrčkové 15 kuželek (135:120). Na druhé dráze vydřela výhru 114-107. Nyní už nezbývalo slavistické hráčce nic jiného, než výrazně vyhrát zbývající části disciplíny. O třetí dílčí bod se strhl oboustranně velmi kvalitní boj. Štěstí (čtyři posledním hodem do plných) se nakonec přiklonilo k Růženě Smrčkové. Její výhra o 8 na poslední dráze už ale ani zdaleka nestačila a pro Slavii to vypadalo hodně černě, neboť v třetině utkání prohrávala 0:2 a o 53 kuželek.

Dramaticky se vyvíjel duel mezi Danou Vikovou a Markétou Bendovou. Po úvodní vyhrané dráze hostující hráčka následující dvě prohrála a v závěru musela dotahovat ztrátu tří kuželek. V posledních plných ztratila dalších 5 a vypadalo to že Dana Viková držitelku jednoho z nejstarších rekordů jičínské kuželny přehraje. Dorážka jí však příliš nevyšla a prohra o pouhé dvě kuželky 484-486 se nakonec ukázala jako velice důležitý moment utkání. Bohužel na vedlejších drahách se tentokrát vůbec nedařilo Marii Kolářové. I přesto její výkon 231 znamenal v polovině vedení nad Janou Pavlíkovou 2:0! 212 ve druhé části však na udržení náskoku stačit nemohlo, zvláště když Janě Pavlíkové vyšla třetí dráha (139). O konečném výsledku tohoto duelu nakonec rozhodly také pouhé dvě kuželky. Poslední dráhu a tím pádem celý duel vyhrála J.Pavlíková 105-103. Slavie se tak vrátila do utkání. Stav byl srovnaný na 2:2, ale Jičín měl stále 25 kuželek k dobru.

V závěrečné části si to rozdala kompletní čtveřice juniorek. Lenka Hrdinová už vedla nad Markétou Kulhánkovou 2:0 a Jičín stále věřil že by mohl dostat desetinásobného mistra republiky na kolena. Druhá polovina však vyšla výrazně lépe hostující hráčce. Naděje tu však stále byla. Přestože se zdálo, že duel na vedlejších drahách bude mít přesně opačný průběh. Lucie Vaverková vedla 0:2 a o 21 kuželek. Třetí dráhu ale prohrála o 25 a tak Martině Tomáškové stačilo vyhrát poslední třicítku jakýmkoliv způsobem. Bohužel ani jí se to nepovedlo a Slavie tak jako jediná v tomto ročníku dobyla jičínskou kuželnu, když byla o 18 kuželek lepší než domácí. I přesto jí k zisku bodů dopomohla jenom průměrná hra domácího družstva.
Každopádně, Slavia předvedla v Jičíně ze všech hostujících družstev nejlepší výkon a svým vystupováním všechny přesvědčila, že titul je ve správných rukou.

Krátce po utkání následovaly slavnostní chvíle. Sám prezident České kuželkářské asociace pan Zdeněk Jaroš ve spolupráci s panem Josefem Letošníkem jako zástupcem města Jičína předali nejprve zlaté medaile a pohár hráčkám Slavie Praha a krátce poté převzaly medaile z kovu bronzového kuželkářky Jičína. Slávistky, které vybojovaly úctyhodný desátý titul Mistra ČR v řadě se blýskly, když domácímu týmu předali s gratulací víno s originální vinetou „Od Slávie pro bronzovou štiku 1.ligy Jičín“. Oba dva týmy se všemi příznivci se poté společně vrhli do veselých oslav.