Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Kuželkářky vybojovaly v Poháru ČKA bronzové medaile

8. 7. 2009 | Ženy A | Pohár ČKA | J. Kapucián

Na kuželnách SK Škoda VS Plzeň a KK Kroměříž se utkali muži a ženy ve finálových turnajích Českého kuželkářského poháru o medaile a o účast v Poháru NBC. Mezi čtyřmi prvoligovými týmy mužů získalo po titulu Mistra ČR i titul vítěze Poháru ČKA družstvo KK PSJ Jihlava. Protože Jihlava se zúčastní Světového poháru, účast v Poháru NBC si zajistil poražený finalista, Centropen Dačice. Daleko překvapivější vítěz vzešel z kategorie žen. Vítězem Poháru ČKA se stalo družstvo KK Kroměříž, které ve finále porazilo KK PSJ Jihlava a zároveň si tak vybojovalo účast v Poháru NBC. Oba tyto celky přešly v semifinále přes loňské finalisty, družstva KK Zábřeh a SKK Jičín. V prvním semifinále vyřadily 4:2 překvapivě hráčky KK Kroměříž ostřílený Zábřeh, když ve vyrovnaném boji využily výhody domácího prostředí. Druhé semifinále obstaraly prvoligové hráčky SKK Jičín s druholigovým KK PSJ Jihlava. Úvod obstaraly dvojice Martina Hrdinová – Jan Račková a Petra Abelová – Lenka Habrová. Jičínská kapitánka zůstala za očekáváním a prohrávala po třech drahách 1:2 a o 15 kuželek. To znamenalo, že poslední dráhu musí o 16 vyhrát. Jana Račková byla proti a zvýraznila cennou výhru na 527-497. Druhý souboj byl po třech drahách vyrovnaný a rozhodovala poslední dráha bez ohledu na celkový počet poražených kuželek. Tu bohužel pro Jičín, vyhrála výrazně jihlavská Lenka Habrová a Jihlava vedla 2:0 a o 44 kuželek. Jičín však nic nevzdával. Dana Viková vyhrála (536-477) nad Margitou Lexovou i přes střídání v jihlavském družstvu už po třech drahách, a tak o výsledku rozhodoval duel mezi Lenkou Hrdinovou a Šárkou Vackovou. Jihlavská hráčka se opět překvapivě ujala vedení 2:0, ale její hrubě nevydařená (108) třetí dráha znamenala šanci pro Jičín. Ta však zůstala nevyužita (478-508) a tak po výhře Jihlavy 5:1, bylo stanoveno finále bez prvoligové účasti!

Loňští finalisté Zábřeh a Jičín se tentokrát střetli o bronzové medaile. Martina Hrdinová, dokonale napravila semifinálové zaváhání, když zkušené Daně Wiedermannové st.povolila pouze první dráhu o jedinou kuželku, a poté již dovedla duel do vítězného konce v poměru 536-493. Daleko vyrovnanější duel mezi Lenkou Horňákovou a Marií Kolářovou rozhodla pro sebe výborným výkonem na poslední dráze(152) jičínská hráčka, když dokázala otočit pro ni nepříznivý stav na 540-533! Druhá část utkání se v její první polovině vyvíjela lépe pro Zábřeh. Ve druhé polovině Petra Abelová, která vystřídala Danu Vikovou a Marie Kvasničková dokázaly své soupeřky přehrát, a tak si Zábřeh odváží z boje o bronzové medaile kanára 6:0.
Jičín tak zakončil vydařenou sezónu vítězně a ani letos nezůstal bez cenného kovu, přestože namlsán trojnásobnou účastí v pohárové Evropě pomýšlel i trochu výše.