Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Kuželkářské derby přineslo divácký rekord tohoto ročníku 1.ligy

7. 1. 2016 | Muži A | 10. kolo dohrávka |

Sobotní dohrávka 9.kola nejvyšší kuželkářské soutěže mužů mezi SKK Jičín a SKK Vrchlabí naplnila téměř všechna očekávání. Všichni kuželkářští experti i aktéři očekávali vyrovnanou bitvu, bouřlivou diváckou kulisu a hodnotné výkony od opor obou celků, které dokonale znají zdejší dráhy.

Jičín se v domácí prostředí představil po třech zápasech na půdě soupeře, ze kterých přivezl dva cenné body a mít více štěstí ve Valašském Meziříčí, kde ztratil zápas o pouhých 7 kuželek mohl útočit dokonce na postavení v horní polovině tabulky! Vrchlabí naopak hrálo před derby třikrát doma a to s největšími favority soutěže. Série výborných výkonů znamenala zisk plného počtu šesti bodů, včetně skalpu doposud neporaženého lídra soutěže SKK Rokycany a posun do horní poloviny tabulky!

V sestavě domácích již chyběl Ladislav Beránek, který se domluvil na ukončení svého hostování z Hradce Králové. Za rok služeb v dresu SKK Jičín mu jistě patří poděkování, zejména mladí hráči od něj mohli čerpat cenné zkušenosti. Dle předpokladů dostal důvěru v základní sestavě Pavel Louda, jako nejlepší hráč B týmu, který odehrál opět výborné přebory a v posledním domácím utkání přispěl klíčovou měrou k výhře nad Č.Kostelcem. Základní šestice SKK Vrchlabí nastoupila v osvědčeném a očekávaném složení.

Vyrovnané zápasy většinou rozhodují koncovky, ty jsou také, z pohledu diváka a hráče, nejvíce vidět, případně zvraty ve skóre či fatální výpadky. Troufám si tvrdit, že v tomto utkání sehrála klíčovou úlohu úvodní třicítka, respektive úvodní mimořádná dorážka Jiřího Vejvary. Po prvních patnácti hodech dělily Drábka a Vejvaru pouhé 4 kuželek, po dalších patnácti hodech v dorážce již 40! Proti 81 poraženým kuželkám v dorážce snad ani nejde čelit. Po úvodní dráze se hosté z Vrchlabí dostávají do vedení o 29 kuželek. V celém zápase se rozdíl nepřehoupne přes 41 kuželek, ale Jičín se zároveň nedokáže přiblížit na méně jak 11 kuželek!

Ano takto nepatrné vedení, na jedné z nejpadavějších kuželen v republice, se hostům dařilo držet po celý zápas, každou další třicítku. A s každou další třicítkou cílili hráči Vrchlabí zase o malinko větší šanci na horké jičínské půdě, kde padl i Slavoj či Stříbro, uspět.

Po úvodních soubojích, kde Jiří Vejvara využil, nutno říci že podle očekávání všech, znalost zdejších drah k parádnímu výkonu a výhře 615-583 na dobře hrajícím Jirkou Drábkem. Na 1:1 z pohledu Jičína srovnal Pavel Kaan, který výhru 575-564 vydřel v závěrečné dorážce. Jičín ztrácí 21 kuželek.

Do prostřední části zápasu většinou kapitáni nenasazují to nejlepší. V derby je vše jinak a tato část utkání nabídla na obou stranách souboje těch nejrespektovanějších „klenotů“. Začátek až na Michala Rolfa je však hodně rozpačitý. Honza Bína se však zkoncentruje a na dalších drahách již nepouští soupeři ani bod a získává po výhře 619-569 druhý bod Jičína i slušnou porci kuželek k dobru. Bohužel Pavel Louda si, na vedlejších drahách, vybírá svůj nejslabší den dosavadní sezóny a ani Josef Vejvara, který možná trochu překvapivě zůstal na lavičce náhradníků, zrovna nezáří. Roman Straka tak snadno 580-525 vyrovnává na 2:2. Rozdíl mezi oběma celky je před koncovkou 26 kuželek.

V koncovce má papírově větší sílu Vrchlabí, ale hraje se derby a papírové předpoklady zas tak moc neplatí. Rozhodně k velké radosti domácího publika. Jarda Soukup od začátku navyšuje náskok na Davida Hobla a již po třech drahách je jisté, že má další bod pro Jičín. Lukáš Vik se srdnatě drží skvěle hrajícího Zdeňka Říhy. První plné předvádějí fantastické oba borci 108-111! Ale Říha hraje excelentně, úvodní šedesátka 332. Třetí bod pro svůj tým má jistý rovněž po třech drahách. Rozhodnou celkově poražené kuželky. V těch si Vrchlabí stále udržuje náskok mezi 20-35 kuželkami, ať hráči střídají excelentní pasáže s těmi méně výraznými. Kuželna se otřásá v základech při poslední třicítce. Po plných Jičín stahuje rozdíl na pouhých 10 kuželek a nadechuje se k obratu. Dorážka j však v režii hostí. Utkání SKK Jičín – SKK Vrchlabí se tak stává cenou kořistí hostí, kteří nakonec vítězí 5:3 po nejlepším výkonu hostí v tomto průběhu prvoligového ročníku 3508 poražených kuželek. Zdeněk Říha korunuje koncovku nejlepším výkonem zápasu, když poráží výborných 631 kuželek. Vítězství posunuje Vrchlabí na skvělé 4.místo tabulky, Jičín zůstává devátý.

Kromě tří šestistovek, byla největší ozdobou zápasu divácká kulisa. O tu se starali příznivci obou stran a byla skvělou reklamou na kuželkářský sport. Alespoň jedno vítězství dne a vlastně celé poloviny první ligy zůstane v Jičíně. Tím je suverénně největší divácká návštěva v letošním průběhu 1.KLM., o kterou se doposud dělily zápasy Rokycany-Jihlava a Vrchlabí-Brno. Kuželnu navštívilo na osm desítek příznivců! Fanoušci si to užívali, hlavně i díky tomu, že je jejich hráči do posledních okamžiků na obou stranách drželi střídavě v naději a nejistotě, na hráčích bylo naopak v mnoha momentech vidět, že je přeci jen důležitost zápasu svazuje.

A jaké jsou ohlasy kapitánů, co z jejich pohledu nakonec hlavní měrou rozhodlo o výsledku? David Hobl SKK Vrchlabí: „ Při pohledu na výsledkovou tabuli je to jasné. Oba naši hráči, kteří žijí a trénují zde v Jičíně, maximálně využili této výhody a to z mého pohledu toto jinak vyrovnané utkání rozhodlo.“ Davide, Jičín se přiblížil 15 hodů před koncem již na 10 kuželek, měl jsi v koncovce obavy o výsledek? „Ani ne, zápas jsme měli dobře rozehraný, stále jsem věřil, že uspějeme.“

Tradičně skromně hodnotil své vystoupení nejlepší muž utkání Zdeněk Říha: „Do zápasu jsem nastupoval trochu s obavami, neboť mě v noci nebylo nejlépe a usnul jsem až někdy kolem třetí hodiny. Jsem tak rád, že jsme zde dokázali uspět, je to pro nás hodně cenné vítězství.“

Naopak zklamání bylo patrné na všech domácích hráčích. Roman Bureš kapitán SKK Jičín. „Věděli jsme, že síla soupeře bude veliká. Jirka Vejvara a Zdeněk Říha bezezbytku využili znalost zdejšího prostředí a klíčovou měrou pomohli soupeři k vítězství, ke kterému mu gratuluji.“

Dalším kolem bude pokračovat nejvyšší soutěž v sobotu 16.ledna.