Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Kuželkáři SKK Jičín poráží vedoucí tým 1.ligy SKK Vrchlabí - rozhodlo číslo 2

7. 11. 2016 | Muži A | 7. kolo | J. Kapucián

Sedmé kolo 1.kuželkářské ligy svedlo k ostře sledovanému regionálnímu derby celky SKK Jičín a SKK Vrchlabí. Jičín loni po velkém boji a skvělých výkonech na obou stranách podlehl a tak chtěl letos favorizovanému soupeři porážku vrátit. Domácí povzbuzeni výhrou a výborným výkonem 3505 z minulého kola proti TJ Třebíč byli konečně v kompletní sestavě, na střídačce Jičína zůstal vrchlabský odchovanec Honza Ringel, Vrchlabí scházel David Hobl, ale i tak byli hráči vedoucího celku nejvyšší soutěže favority.

A to také potvrzovali hned od začátku zápasu. Bohužel domácí Pavel Kaan s Josefem Vejvarou vstoupili do utkání nervózně, první dráhy se jim nevydařily a Michal Rolf s Vladem Žiškem toho využili k získání náskoku 27 kuželek hned po úvodních třiceti hodech. Kaan s Vejvarou se nadechli k náporu na třetích drahách, Josef Vejvara zde předvedl fantastických 162. Ale ani 149 Kaana porot Rolfovi 154 nestačilo a tím hráč Vrchlabí definitivně zlomil odpor nejzkušenějšího domácího hráče. Poslední dráha domácím kuželkářům vůbec nevyšla a Vrchlabí se dostalo poměrně snadno do vedení 2:0 o 59 kuželek po výhrách Rolfa nad Kaanem 566-538 a 585-554 Žiška nad Josefem Vejvarou. Stav 0:2. Číslo dvě se ukáže i v dalším průběhu jako klíčové pro sobotní bitvu.

Do prostřední části zápasu vstupují opět lépe hosté, kteří především zásluhou excelentní dráhy 165 v podání Kamila Fiebingera navyšují vedení na 69 kuželek. Na dráze číslo dvě se však překvapivě nedaří v dresu Vrchlabí Jiřímu Vejvarovi – který zde předvedl již tolik výborných náhozů, ale v sobotu neměl den. To jako by předznamenalo změnu v celém zápase. Vrchlabí se dostalo do útlumu, Jičín získával navrch. Od druhé dráhy prostřední části se především Pavel Louda postupně začal dostávat do velké pohody. Jistě hrál vedle i Jirka Drábek, který byl Kamilu Fiebingerovi naprosto vyrovnaným soupeřem. Louda exceloval na třetí dráze 168 poraženými kuželkami a dovedl svůj souboj k jasné výhře 586-527. Jirka Drábek útočil také na vítězství, ale Kamil Fiebinger o 2 kuželky uhájil svůj náskok 579-577 a tím udržel dvoubodový rozdíl ve skóre pro svůj tým. Jenže až osmdesáti bodový náskok hostí se smrskl na pouhé 2 kuželky.

Pikantní koncovka, do které nastupují za domácí Lukáš Vik proti Ladislavu Beránkovi jenž před pár měsíci oblékal dres Jičína a Jaroslav Soukup proti Jiřímu Bartoníčkovi, přináší skvělé momenty. Nažhavení a namotivovaní hráči, stále bouřlivou atmosféru, výborné výkony proložené občasnými nečekanými minelami na obou stranách. Jarda Soukup podává vyrovnaný výkon na všech drahách 156, 141, 146 a 147 a postupně získává převahu nad Jirkou Bartoníčkem, který se nemůže dostat do své obvyklé pohody. Díky tomu jde Jičín do vedení v poražených kuželkách, který po třetích drahách narůstá dokonce na 50 kolků. Jelikož Soukup má již po třech drahách jistý bod je Jičín blízko minimálně remíze. Pozornost publika tak strhává oboustranně skvělý souboj Lukáše Vika s Ladislavem Beránkem. Vik začíná skvělou drahou 162, ale na bod to nestačí! Beránek předvádí dokonce 166. Na druhé dráze jako by hráli jiní hráči, oba dva sotva překonávají hranici 130 bodů. Souboj nervů zvládá tentokráte o 3 kuželky lépe domácí Vik. Třetí dráha přináší excelentní plné Lukáše Vika 108, ale ztráta koncentrace v dorážce s újezdem na existenci dávají naději opět Beránkovi, neboť Vik jde do koncovky po výhře 144-137 s náskokem pouhých šesti kuželek. Je jasné pokud vyhraje Beránek vyhraje jeho Vrchlabí, pokud uspěje Vik, bude se radovat z výhry v derby Jičín! Beránek vycítil nejistotu ze závěru třetí dorážky na straně Vika. To jej ještě více nemotivovalo, skvěle chytl ulici a po vynikajících plných 105-92 se dostal do vedení. V dorážce si hlídal mírný náskok. Stačila však jedna hodovka a vše mohlo být zase naopak – drama jak má být. Když Beránek shazuje 119 hodem samostatnou kuželku a jde do plných, je o remízovém osudu utkání prakticky rozhodnuto. Posledním hodem do všech devíti kuželek mu stačí trojka. Jeden z nejzkušenějších hráčů ligy však neudrží koncentraci a k úžasu všech přítomných shazuje dvojku! Lukáš Vik tak dostává ještě poslední šanci na obrat zápasu, posledním hodem však musí trefit sestavu čtyř kuželek. Tři jdou k zemi hned, ta čtvrtá ještě chvilku napíná celou kuželnu, ale když jde i ta dolů, jdou naopak nahoru ruce příznivců SKK Jičín. Někteří zůstávají chvíli dokonce naprosto strnulí nad tím, co nabídly poslední okamžiky zápasu. Na toto derby a jeho šokující rozuzlení se bude ještě dlouho vzpomínat. Jičín tedy vítězí nejtěsnějším možným podílem 4,5:3,5 bodu, když v koncovce získává Jarda Soukup vítězství 590-544 a Lukáš Vik remízu 585-585. Jičín ke 2,5 bodu ze hry přidává další dva body za celkový výkon, na který tentokráte předčilo Vrchlabí o 44 kuželek. Tento výsledek rázem posouvá doposud poslední Jičín na 9.příčku a Vrchlabí sesazuje z čela soutěže.